Behandelingen

jhdhhu

Waarom naar de trimsalon?  

Een bezoekje aan de trimsalon is voor bijna iedere hond aan te raden. Na een trimbehandeling zijn de honden heerlijk schoon. De vacht is weer lekker luchtig en vrij van oud los haar en nare klitten. De vachtverzorging heeft ook invloed op de gezondheid van de huid. Er zijn honden met huidproblemen, wij gebruiken dan medicinale shampoo. Trimsalon Pluk is zeer kleinschalig. De hond nooit hoeft te wachten, krijgt persoonlijke aandacht en is de enige klant in de salon.

img_050619105848_435640750147780_4678691250361522615_nfoto-2

 

Trimmen van honden

Het trimmen van de vacht van de hond houd in: het voorwerken, wassen, drogen, en in model zetten van de vacht vervolgens worden de nagels geknipt, de oren gereinigd en het gebit gecontroleerd.
De verschillende trimtechnieken die we doorgaans gebruiken zijn: wassen/drogen, kammen/borstelen, scheren, ontwollen, knippen, effileren, plukken en strippen.

img_3519img_3522Boris voor na

18740149_428295254215663_829787055362850344_n18698191_428295260882329_4464808264562572848_n Tommie voor en na

img_3272guus            Guus voor en na 

Welzijn van de hond

Het welzijn van de hond staat altijd voorop. De grens die de hond tijdens het trimmen aangeeft wordt gerespecteerd. Het kan zijn dat de hond door bijv. eerdere nare ervaringen zeer angstig is geworden of dat de hond agressief gedrag vertoond. Dan bespreek ik dat met u. In sommige gevallen kan het beter zijn dat u erbij blijft, u kunt de hond steunen en vertrouwen geven. Wij willen de hond zonder enige vorm van dwang behandelen. Deze aanpak is niet geschikt voor alle honden.

bink19030213_435641126814409_5005071643476961765_nsammie

                                                                                            

Vachtverzorging honden

De vacht moet vanaf de huid gekamd worden. Vaak lijkt de vacht klitvrij, maar is de vacht op de huid al aan het vervilten. De hond ziet er vaak leuk uit maar de problemen zitten eronder. Klitten kammen doet pijn dus wees het voor. Kaal scheren is dan de enige oplossing, door al het vilt voelt dat niet fijn. Het kan zeer tijdrovend en stressvol zijn voor de hond. Ook is er bij het verwijderen van klitten die dicht op de huid zitten kans op verwondingen.

img_4115

                                                                                          Beau Kort model:

Voordeel : Weinig onderhoud, minder vaak naar de trimsalon. Zeer prettig voor de hond, klitten kammen is pijnlijk en dat hoeft niet. De hond is sneller droog. Stoer uiterlijk.

Nadeel :  Als de klitten te dicht op de huid zitten kan er na het scheren jeuk ontstaan. Dat gaat over als het haar weer 2 mm is geworden.

img_3111

Half lang model:

Voordeel:  De hond ziet er iets wolliger uit,

Nadeel: Regelmatig bezoek aan de trimsalon is vereist, duurder, Zelf tijd aan de vachtverzorging besteden is noodzakelijk. Niet iedere hond vind kammen prettig.

thumbnail_foto-4

Lang model:

Voordeel:  Mooi uiterlijk.

Nadeel: Veel vachtverzorging nodig, duurder, meer werk, kammen vinden niet alle honden prettig, In de zomer warm.

Soort vachtBehandeling
KrulvachtenKrulvachten moeten goed vanaf de huid gekamd worden. Ze gaan snel klitten of vervilten. Honden met krulvachten worden geknipt of geschoren. De vachten hebben veel onderhoud nodig maar ze verharen niet.
Rassen: labradoodle, poedel, Lagotto etc.
Langharige vachtenLangharige vachten verharen bijna niet. De vacht moet goed vanaf de huid gekamd worden. De lange vacht kan erg klitten en vervilten. Deze vachten kunnen geschoren worden of met de effileerschaar bewerkt worden. Bij lange vachten is veel onderhoud nodig. Een lekker sportief modelletje is ook erg leuk en is makkelijker en goedkoper in onderhoud.
Rassen: Maltezer, Boomer, Shih Tzu. Bobtail etc.
Half langharige vachtenDeze vachten zijn vaak elegant en mooi glad. De vacht blijft mooi als er regelmatig geborsteld wordt. Meerdere trimtechnieken worden toegepast, plukken, effileren, en scheren.
Rassen: Setters, Spaniels, Retrievers, Friese staby etc.
Kortharige vachtenDeze vachten kunnen enorm verharen. Het zijn vele korte haren die overal terug te vinden zijn. De verhaar behandeling kan een uitkomst zijn. De honden worden gewassen en met de waterblazer behandeld.
Rassen: Labrador Retriever. Terriërs, Pinchers etc.
PlukvachtenDe plukvachten kunnen 2x per jaar geplukt worden mits ze plukrijp zijn. Het haar moet goed los laten. Na het plukken heeft de hond een kort nieuw vachtje. Strippen is ook mogelijk. De haren worden in gedeeltes geplukt. De hond houd altijd een leuk modelletje. De hond zal vaker naar de trimsalon moeten komen. De plukvachten kunnen ook geschoren worden. Dit heeft als voordeel dat de hond geen huidirritaties krijgt en dat de hond geen uren hoeft te staan, ook is het voordeliger.
Rassen: ruwharige terriërs, ruwharige Jackrussel, ruwharige teckel, Schnauzer, Bouvier etc.
Dikke dichte vachtenDe dikke vachten zijn opgewassen tegen de natuur en koude weersomstandigheden. In een warme omgeving worden de honden gehouden, ze verharen dan vaak erg. Met een goede was en waterblaas beurt komt er vaak een deken van haar af. Door alle onder wol is het wassen van deze honden best tijdrovend en intensief.
Rassen: keeshonden, Schotse Collie, Newfoundlander etc.

3 gouden tips om de langharige vachten en krul vachten klitvrij te houden:

  1. Gebruik de goede borstels en kam vanaf de huid.
  2. Laat de natte vacht nooit zomaar opdrogen er ontstaan dan klitten. Kam de vacht van de hond meteen uit nadat deze nat geworden is.
  3. Laat de vacht niet te lang worden ook niet in de winter.

Weetjes:

  • Het wennen aan de vachtverzorging hoort bij het positief socialiseren van uw pup. Jong geleerd is oud gedaan.
  • Veel klitten zitten op plaatsen die niet direct zichtbaar zijn en waar je lastig bij kunt. De klitten zitten vaak bij de randjes van de oren, oksels en liezen, tussen de kussentjes van de pootjes enz. Een klein pootje knippen kost soms nog meer tijd dan de gehele rug van de hond trimmen.
  • Het heeft veel voordelen om zelf de hond goed bij te houden. Uiteindelijk zult u ook goedkoper uit zijn.
  • In de praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De vachtverzorging van de hond is met de beste bedoelingen van de wereld niet altijd eenvoudig. Het kan ook zijn dat de hond niet meewerkt. U kunt altijd voor een gratis advies bij mij terecht.

Castratie/sterilisatie
Na castratie/sterilisatie kan de vacht van de hond enorm veranderen. Dit komt door de hormoon verandering. De voorheen glanzende vachten veranderen in dikke wollige vachten. Deze hebben vaak veel meer onderhoud nodig.

Vlooien bij honden
De vlooien die op de hond zitten is maar het topje van de ijsberg, 5% van de vlooien is zichtbaar de ander 95% zit in het huis. Na een trimbehandeling is door de shampoo de hond wel helemaal vrij van vlooien, maar het is niet de oplossing. Er zijn veel middelen op de markt die niet goed werken. Uw dierenarts kan u hierover goed informeren. Lees hier meer informatie over vlooien. Gelieve uw hond vrij van vlooien naar de trimsalon te brengen.

Teken bij honden
Het is belangrijk om de hond vrij te houden van teken. Lees hier meer informatie over de behandeling van teken bij honden.

Een gezond gebit
Controleer het gebit van de hond regelmatig. Om tandsteen te voorkomen is het goed de tanden te poetsen en de hond te laten kauwen. Mocht er tandsteen aanwezig zijn dan is het verstandig dit te laten verwijderen. Uw dierenarts kan u hierover informeren.